Csodakifli

Hozzávalók:
5O dkg liszt
2O dkg zsír, vagy margarin
4 tojás sárgája
3 kanál ecet
1 csipet só
annyi tejföl, hogy könnyű tésztát kapjunk





Ezekből az alapanyagokból egy nagyon könnyű tésztát gyúrunk, s 4 cipóra osztjuk. Mindegyik cipót vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk. Zsírt vagy margarint olvasztunk, lekenjük vele a kinyújtott lapot, egy csipet liszttel meghintjük, majd szorosan feltekerjük. Amikor mind a 4 lapot lekentük, s feltekertük, fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Míg a tészta pihen, a 4 tojás fehérjéből 25 dkg cukorral kemény habot verünk. Ha ez megtörtént bele keverünk egy kanál barack lekvárt és 1O dkg darált diót.

Ha már eleget ült a tésztánk a hűtőben, egyenként kivesszük őket, mindegyik rudacskát 1O darabba vágjuk és lisztezett táblán nagyon vékonyra nyújtjuk mindegyik darabkát, lehetőleg kerekre. Ha már elnyújtottuk egy tepsire valót (vigyázzunk, ne rakjuk közel egymáshoz) akkor vesszük a habot és mindegyiknek a közepére teszünk egy kiskanálnyit úgy, hogy ne egy csomóba maradjon a közepén, hanem elhúzzuk ki a széléig, tehát úgy mintha a lapocska közepén egy csík lenne. Majd könnyed mozdulatokkal egymásra hajtjuk a két szélét úgy, hogy kifli formája legyen, de vigyázzunk, ne lapogassuk, csak nagyon könnyedén bánjunk vele. Tepsibe rakjuk őket, 2OO fokon sütjük míg szépen felnőnek, s majd lejjebb kapcsoljuk a sütőt míg szép rózsaszín lesz. Ha kihűlt, megszórjuk vaníliás porcukorral.

0 megjegyzés: